Marea călătorie a lui Amy & Roger de Morgan Matson


Sinopsis: 
Când pleci în doi la un drum lung cu mașina, șansele să deviezi de la ruta prestabilită sunt foarte mari…

Amy Curry are parte de un an groaznic. Mama ei a hotărât să se mute în celălalt capăt al țării și are nevoie de Amy ca să aducă mașina lor din California în Connecticut. Există însă o mică problemă: de la moartea tatălui ei, din primăvara trecută, Amy nu a mai fost capabilă să se urce la volan. Cu această ocazie, intră în scenă Roger, fiul în vârstă de nouăsprezece ani al unei vechi prietene de familie, care se dovedește a fi neașteptat de atrăgător… dar are și el problemele lui de rezolvat.

Amy nu își planificase ca în această călătorie să cunoască oameni noi și să ajungă să se împace cu moartea tatălui ei.  Iar Route 50 – cel mai singuratic drum din America, Munții Colorado, câmpiile din Kansas, restaurantele tip vagon, motelurile sordide, Graceland, casa regelui Elvis, nu făceau nicidecum parte din traseu. Dar pe măsură ce parcurg împreună acest drum, Amy descoperă că oamenii de la care așteptai cel mai puțin sunt cei de care s-ar putea să ai nevoie cel mai mult – și că uneori trebuie să trăiești momente de rătăcire ca să îți (re)găsești drumul spre casă.

Roman aflat în Topul ALA (American Library Association) al celor mai bune zece cărți de ficțiune pentru adolescenți.

Părerea mea:
Am primit această carte pe perioada verii de la Editura Epica, astfel că am fost motivată de căldură și vacanță în sine să mă apuc imediat de citit. Sunt o mare fană a călătoriilor, de aceea așteptam cu drag această experiență. Prin intermediul ei am aflat mai multe despre America și mi-a dat impulsul să plec de acasă în căutarea unei aventuri. Exact tipul de carte pe gustul meu!

Să vă spun puțin despre plotul cărții. O avem pe Amy, o tânără care este nevoită să își părăsească orașul după moartea tatălui ei, la câteva luni după mama ei care a plecat să pregătească noul cămin. Nu am înțeles exact motivul pentru care trebuie să facă toate aceste lucruri pe cont propriu, însă mama îi pune la punct un plan „perfect” pe care să îl urmeze pentru a ajunge în siguranță în Connecticut. Indiferent care a fost scopul ei, cu siguranță a meritat.

Rămasă cu o traumă după accidentul tatălui său, Amy nu mai poate conduce mașina astfel că are nevoie de un șofer, iar Roger va ocupa acest post. El este fiul unei prietene de familie, pe care Amy nu îl mai văzuse din copilărie. Dar Roger are propriile așteptări de la această călătorie și o convinge pe Amy să nu respecte întocmai itinerariul mamei ei, ci să improvizeze și să viziteze și câteva dintre destinațiile turistice cele mai interesante de prin apropiere. Zis și făcut, numai că vor apărea diverse complicații pe drum care îi obligă să întârzie și să își îngrijoreze părinții.

La început, cei doi interacționează foarte puțin și sunt ciudați unul în prezența celuilalt, dar curând își dau seama că au ceva în comun, un eveniment care i-a afectat și că au nevoie să se îndepărteze puțin de toate pentru a se vindeca. Pentru a umple liniștea aceștia ascultă muzică, iar aceste playlist-uri le găsim în carte, împreună cu niște fotografii, bonuri fiscale de pe drum, bilețele și broșuri ale locurilor pe care le vizitează. Cartea devine astfel un fel de ghid personal ușor de urmărit și frumos descris, care includ și obiceiurile și specificul zonelor respective.

Mi-a plăcut stilul autoarei și felul în care a fost construită cartea, deoarece aduce pe piață ceva deosebit, original, pe care nu l-am mai întâlnit, care mă face să îmi doresc să se investească mai mult în designul cărților pentru a le face mai interesante. Cum se spune: „O imagine face cât o mie de cuvinte.”

Personajele au fost ok, nu extraordinare, poate acest lucru m-a făcut să nu îi dau 5 fluturași. Mai deosebită mi s-a părut relația dintre Amy și tatăl ei, care m-a emoționat mult. Cum era de așteptat, o mare parte din călătoria are legătură cu moartea tatălui său și aflăm până la urmă ce s-a întâmplat și ce are ea pe suflet.  

În plus, aș fi vrut să se pună accentul mai mult pe sentimentele lor, în schimb am simțit totul ca și cum aș fi fost la distanță, nu în aceeași mașină cu ei. 😀  Dacă nu ar fi fost detaliile despre călătorie atât de bune probabil că m-aș fi plictisit puțin în compania lor. De asemenea, cred că nu ar fi stricat și ceva mai multă energie.

Per total a fost o lectură ușoară, care îți induce obligatoriu o stare de bună dispoziție și chef de plecat la plimbare, chiar și pentru o scurtă perioadă de timp. 

V-o recomand cu drag, cu siguranță veți descoperi lucruri interesante despre America și despre voi înșivă. Până la urmă călătorim pentru a ne descoperi pe noi înșine.   

 Nota mea:
Note
4 fluturași din 5

morgan matsonDespre Morgan Matson:
Morgan Matson s-a născut și a crescut în New York, dar și-a finalizat studiile superioare în Los Angeles, unde momentan locuiește. A absolvit un master în domeniul Scrierii literaturii pentru copii la Universitatea The New School.
Romanul ei de debut, Marea călătorie a lui Amy & Roger, a fost nominalizat la prestigiosul premiu Waterstone’s Book Prize (2012) și a primit premiul pentru debut Flying Start din partea revistei Publishers Weekly. De asemenea, romanul a fost selectat pe lista pentru Topul ALA (American Library Association) al celor mai bune zece cărți de ficțiune pentru adolescenți.
Al doilea roman al autoarei, Second Chance Summer (2012), a fost de asemenea trecut pe lista ALA a celor mai bune zece cărți de ficțiune pentru adolescenți. Since You’ve Been Gone, roman publicat în 2014, se bucură de un mare succes printre cititori și în același timp este foarte bine primit de critică. Morgan este o veterană a șoselelor, ea a străbătut cu mașina țara natală dintr-un capăt în celălalt de trei ori… până acum.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s