Vrăjitoarea de la Iazul Mierlei – Elizabeth George Speare

Synopsis:
Kit a crescut pe insula Barbados, înconjurată de dragoste și răsfățată de bunicul ei. Dar când acesta dispare, trebuie să plece pentru că nu se cuvine ca o fată de șaisprezece ani să locuiască singură. Știe că are o mătușă și un unchi care trăiesc în colonia Connecticut. Așadar, singură și disperată, pornește înspre ei într-o călătorie pe mare, către Noua Anglie. 

Când ajunge la destinație, Kit descoperă cu mâhnire un peisaj gri și umed, dar încă și mai tulburător i se pare modul de viață puritan din casa unchiului său. Nu-şi găseşte uşor locul acolo, dar asta până când o întâlnește pe Hannah Tupper, o femeie în vârstă, lângă care Kit simte că poate să fie, în sfârșit, ea însăși.

Dar coloniștii o cred pe Hannah vrăjitoare. Dacă află că tânăra îi este prietenă, același lucru îl vor crede și despre ea. Kit trebuie să aleagă: să-și abandoneze singura prietenă sau să-i rămână alături, chiar dacă ar putea pierde totul?

Părerea mea:
Primul lucru care m-a atras la această carte a fost coperta, desigur. Nu-i așa că este superbă? Să fiu sinceră nu mă așteptam ca povestea să îmi placă atât de mult, deși Simona îmi spusese că este faină. Ce să zic, am început anul excelent, cu cărți foarte bune. 😀 

Kit, protagonista noastră, este forțată să părăsească insula Barbados după moartea bunicului său și pornește într-o călătorie lungă pe corabia Delfinul pentru a ajunge la mătușa sa în colonia Connecticut, singura ei rudă rămasă în viață. Deși este o fire prietenoasă, ea descoperă că nu toată lumea are aceleași viziuni ca ea și că doar câteva persoane de pe corabie o simpatizează. Încă de la prima vedere se observă că este foarte diferită de ceilalți și simte că nu se va obișnui niciodată cu regulile stricte după care trăiesc aceștia. În încercarea ei de a se acomoda schimbărilor și de a se integra în peisaj învață o grămadă de lucruri noi și majoritatea dintre acestea sunt folositoare și o ajută să se dezvolte ca femeie. 

Acțiunea are loc în secolul 17 și autoarea face un lucru minunat în a descrie acea perioadă. Am mai citit doar o singură carte de genul acesta și a devenit o perioadă de care sunt foarte interesantă. 

Mi-a fost atât de ușor să mă pun în locul lui Kit și să îi înțeleg frustrările și nemulțumirile, deoarece din punctul meu de vedere credințele puritanilor sunt absurde și cât se poate de aiurite. Nu știu nici eu dacă aș reuși să le urmez modul de viață. Mi-a plăcut foarte mult relația cu verișoarele ei (Mercy a fost preferata mea) și cum încearcă pe cât posibil să le ajute la treburi, deși la început este foarte nepricepută și neîndemânatică. 

Hanna este cea mai drăguță femeie pe care o poți întâlni în acest loc neprimitor și este imposibil să nu o îndrăgești, iar atitudinea locuitorilor față de ea mi se pare nedreaptă și nefirească și mi-a părut rău că nu încercau și ceilalți să vadă dincolo de aparențe. Prietenia lui Kit cu Hanna este probabil cel mai bun lucru care i s-a întâmplat de când a ajuns pe insulă și cu siguranță are foarte multe de învățat de la ea.   

Un alt personaj drag mie este Prudence, fetița pe care o întâlnește în drumul ei spre Conneticut și pe care dorește să o ajute cum poate mai mult, dar îi este aproape imposibil din cauza mamei acesteia, care este de o răutate fără seamăn. Foarte antipatică a fost femeia asta! :)) 

Ca personaj masculin m-am atașat de Nat, un tânăr pe care îl cunoaște de asemenea pe Delfin. Este singurul care încearcă să o avertizeze de răutățile pe care le va întâmpina și care încearcă să îi arate ce trebuie să facă pentru a fi acceptată de puritani. Deși respectă regulile acestora, este capabil să le încalce pentru a-și ajuta prietenii, iar acest lucru l-a ridicat enorm de mult în ochii mei. 

Per total mi-a plăcut enorm de mult această carte și v-o recomand cu drag. Nu uitați să-mi spuneți dacă voi ați citit cartea. Pupici. :*

Mulțumesc frumos Editurii Art pentru această carte. 

Rating:
Recenzie ”P.S: Te iubesc” by Cecelia Ahern + Film
5 fluturași din 5

Despre autoare:
Elizabeth George Speare s-a născut pe 21 noiembrie 1908, în Melrose (statul Massachusetts). Cu toate că dintotdeauna și-a dorit să scrie cărți, ea a îmbrățișat încă de timpuriu cariera de dascăl, s-a căsătorit și s-a îngrijit de familia sa, astfel încât nu s-a putut consacra adevăratului ei vis decât mult mai târziu. 

Vrăjitoarea de la Iazul Mierlei este cel de-al doilea roman al ei. Elizabeth George Speare a decedat în 1994.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s