Octopussy (#1) de Cristina Boncea

Synopsis:
Hyena, o adolescentă de aproape 14 ani, se întoarce acasă după o lungă perioadă de absență din mijlocul familiei. Este primită deopotrivă cu entuziasm și scepticism de către Becks, sora sa geamănă, care încearcă să reconecteze relația lor și să recupereze toți acei ani pierduți. Dar secretele mamei, ale tatălui vitreg și ale ambelor fete sunt amenințate să iasă la iveală odată cu sosirea straniului unchi din America.

Citind această carte, ești obligat să lași deoparte toate clișeele pe care le-ai auzit despre tinerii de azi. Sex, droguri, alcool, nopți în cluburi, haine de fițe? Pentru Becks si Hyena sunt doar punctul de pornire al propriilor reflecții și raportări față de viață – o foarte ciudată raportare, de altfel…

Un roman ca o călătorie fascinantă și amețitoare, cu umor sumbru și, în același timp, o atentă celebrare a individualității extreme.

Părerea mea:
Încă de la apariție, cartea Cristinei Boncea a făcut vâlvă printre bloguri și din punctul meu de vedere este cea mai bună publicitate pe care o poate primi un autor debutant. Publicitatea negativă este tot publicitate, nu-i așa? Cum era de așteptat, o parte dintre cititori a fost impresionată de „Octopussy”, iar cealaltă parte s-a simțit „datoare” să exprime toată nemulțumirea pe care a simțit-o la momentul respectiv. A fost ceartă și mare tărăboi. Tocmai de aceea, am preferat să mă țin departe de gura lumii și să aștept momentul propice pentru a-mi spune și eu părerea. Acum. 🙂

Înainte de a da drumul altor discuții, vreau să vă reamintesc că suntem de subiectivi cu toții și că avem dreptul la propria opinie, chiar dacă este la polul opus față de restul populației pământului. Acestea fiind spuse, haideți să începem.

Aceasta este povestea a două surori gemene care se reîntâlnesc după o perioadă mai lungă de timp și noi surprindem exact această interacțiune dintre cele două. În ciuda anilor în care nu s-au văzut, vom descoperi că surorile noastre seamănă mai mult decât ne-am fi așteptat și au numeroase lucruri și obiceiuri în comun. Becks și Hyena sunt asemeni numelor pe care le poartă: ciudate, greu de încadrat într-un tipar și atât de interesante, încât nu te poți opri din citit pentru a le cunoaște mai bine. Asta mi se întâmplat de la începutul lecturii și așteptam să fiu șocată, deoarece am citit câteva păreri nu tocmai pozitive, dar s-a produs efectul advers: m-a intrigat și mai tare. Viața lor este asemeni unui roller coaster și nu știi când o să se sfârșească și unde.

Părinții celor două sunt de asemenea atipici, diferiți de alți părinți pe care i-am mai întâlnit, iar întregul lor comportament te face să îți pui anumite întrebări în ceea ce privește expresivitatea sexuală a fetelor și dacă ele au copiat pur și simplu ceea ce au văzut în familie sau este mai mult decât atât. 

Mi-a plăcut partea de studiu a unchiului venit din America și ideea în sine, deși nu cred că a fost suficient dezvoltată pentru a-mi satisface curiozitatea științifică. Nu știu cât de multe o să aflăm din continuarea cărții, însă sper să ne aducă niște informații în plus, o evoluție a personajelor principale și, de ce nu, elucidarea unui anumit mister din trecut. 

Deși au fost anumite aspecte ale cărții pe care le-am considerat nepotrivite din varii motive, le-am tolerat, deoarece le-am încadrat în categoria evenimentelor definitorii pentru Becks și Hyena, nu un afront asupra cititorilor din partea Cristinei. 

Ideea de la care se pornește este originală și prezintă în scene foarte vizuale anumite aspecte ale unui comportament deviat de la normal. Am discutat despre toate posibilele semnificații într-un liveshow al Cartepidemiei împreună cu ceilalți colegi ai mei și dacă sunteți curioși vă invit să îl urmăriți. La un moment ni se alătură și Cristina și ne răspunde la diversele întrebări care ne-au trecut prin cap la finalizarea lecturii. Datorită felului ambiguu în care a fost scrisă și a finalului incert m-a făcut curioasă să descopăr ce se întâmplă mai departe.

Per total, a fost o lectură ușoară, extrem de rapidă, ce îți captează atenția de la început și nu-ți mai dă drumul. Eu v-o recomand cu drag, în special dacă sunteți curioși în ceea ce privește povestea și dacă puteți să vedeți în spatele limbajului licențios și a scenelor care pot impresiona ușor.  

Mulțumesc frumos Cristinei pentru acest exemplar. Țin să menționez că acest lucru nu m-a influențat în niciun fel în aprecierea cărții. 

Nota mea:
Note
3 fluturași din 5

Cristina BonceaDespre Cristina Boncea:
S-a născut pe 1 ianuarie 1998 în Tg-Jiu. În prezent locuiește în București și este elevă în clasa a XII-a la profilul filologie bilingv germană. Octopussy este romanul său de debut și a fost publicat pe data de 18 februarie 2015 la editura Herg Benet. Cristina a obținut câteva premii pentru poezie și proză scurtă în cadrul unor concursuri școlare iar una dintre poveștile sale a fost publicată în ediția decembrie 2015 a Revistei de Suspans.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s