Harry Potter and The Cursed Child (HP #8) de J. K. Rowling, John Tiffany & Jack Thorne

 

626F6F78747265616D=7474747474727576707<7473

Synopsis (Goodreads):
Based on an original new story by J.K. Rowling, Jack Thorne and John Tiffany, a new play by Jack Thorne, Harry Potter and the Cursed Child is the eighth story in the Harry Potter series and the first official Harry Potter story to be presented on stage. The play will receive its world premiere in London’s West End on July 30, 2016.

It was always difficult being Harry Potter and it isn’t much easier now that he is an overworked employee of the Ministry of Magic, a husband and father of three school-age children.

While Harry grapples with a past that refuses to stay where it belongs, his youngest son Albus must struggle with the weight of a family legacy he never wanted. As past and present fuse ominously, both father and son learn the uncomfortable truth: sometimes, darkness comes from unexpected places.

Nota mea:

Recenzie ”P.S: Te iubesc” by Cecelia Ahern + Film5 fluturași din 5

Părerea mea:
Ca orice fan pasionat de Harry Potter, cred că am visat foarte mult timp la momentul în care va apărea 
o continuare a seriei în adevăratul sens al cuvântului, în afara fragmentelor postate din când în când de J. K. Rowling pe site-ul Pottermore. Este un univers în care am investit foarte mult și pe care nu l-am părăsit în totalitate, deși am terminat seria de mult timp, și această parte a opta a adus cu ea o mulțime de așteptări. Știam că într-un fel sau altul voi fi tristă la final, pentru aceleași motive pentru care nu doresc ca această serie să se termine vreodată, independent de cum avea să fie cartea. Să începem!

Fără a vă dezvălui prea multe, vă imaginați cât de mult mi-a plăcut să îmi reîntâlnesc personajele preferate, să aflu cum au mai evoluat lucrurile în viața lor și ce s-a mai schimbat între timp. Acum că Harry, Ron și Hermione au crescut, adulți fiind, nu mai au parte de aceleași aventuri incredibile și este rândul copiilor să preia ștafeta și să își creeze o cale proprie, deși se află constant în umbra părinților. Cel mai dificil îi este lui Albus Severus, băiatul cel mic al lui Harry, care nu reușește să se integreze la Hogwarts datorită faptului că este prieten cu fiul lui Draco, Scorpius, și că a fost sortat de joben la Slytherin. Odată cu reacțiile acestea ostile apare și dorința lui de a dovedi celorlalți de ce este capabil și să creeze curând noi probleme.     

Deși povestea este simplă și telegrafic transmisă, este totuși un adaos semnificativ care m-a transportat pentru câteva ore înapoi în copilărie. Regretul meu este că o putem citi doar sub formă de scenariu și că nu ne putem bucura de întreaga atmosferă pe care o creează autoarea în cărțile sale, scenele fiind scurte și fără prea multe detalii.

Cu toate acestea, există și aspecte pozitive despre care o să vă vorbesc în continuare. Dacă nu ați citit cartea săriți peste și reveniți mai târziu.

1. Avem șansa să îi cunoaștem mai bine pe fiii lui Harry și Ginny, James și Albus, precum și pe Scorpius (Doamne, abia m-am obișnuit cu numele lui!), fiul lui Draco și Astoria Malfoy și Rose, fata lui Ron și Hermione. Pe ceilalți îi întâlnim prea puțin, dar e de înțeles că nu avem timp pentru toată lumea. 🙂

2. Surprindem momente ale vieții de familie a personajelor noastre principale, care m-au făcut să zâmbesc. Cred că eram curioși cu toții să aflăm cum le mai merge.

3. Avem parte de călătorii în timp cu ajutorul unei clepsidre fermecate. Știu că era o întrebare universală „De ce nu s-a întors nimeni în timp să-l omoare pe Voldemort când era copil?” (sau mai știu eu, în alt moment), dar după ultimele evenimente ne-am învățat minte! Mulțumim, Jo pentru că ne dai toate răspunsurile, într-o formă sau alta.

4. Snape, Snape, Snape. Probabil a fost partea mea preferată din poveste. Mi-a plăcut să îl revăd, chiar și pentru câteva clipe. Am fost de asemenea foarte tristă, știind că nici actorul nu mai este în viață acum…

5. Întâlnim un alt villain, puternic și la fel de întunecat precum a fost Voldemort. 

6. Umbridge este pusă la punct încă o dată. Ce satisfăcută m-am simțit! Aș vrea să fi fost acolo!

7. Draco și Harry. Discuțiile lor în contradictoriu cu siguranță ne amintesc de „vremurile bune”.

8. Dumbledore îi oferă sfaturi din nou lui Harry, într-o anumită măsură. Mi-a fost dor de replicile lui inteligente!

9. E bine de știut că moartea lui Cedric Diggory nu a fost uitată. 😦   

10. Ron și magazinul lui de glume. Se pare că cineva a pornit pe urmele lui George și ale lui Fred.

11. Scorpius și Rose. Demențial. Rose seamănă atât de bine cu Hermione!  :))

12. Neschimbatul Hogwarts, care ne așteaptă întotdeauna să ne întoarcem acasă.  

13. Profesoara McGonagall este minunată ca directoare a școlii, exact cum mă așteptam. A fost printre preferatele mele încă de la început. 

14. Hermione ca profesoară dură/Ministrul al Magiei. Priceless!
Și multe altele.

Coperta este foarte sugestivă și se potrivește cu acțiunea cărții, dar nici nu prea contează pentru mine, să fiu sinceră. Este vorba de Harry Potter și accept orice fărâmă de poveste, în orice formă. Nu am nevoie de un ambalaj colorat și lucios care să mă convingă să o citesc. Right?  

Ca notă, probabil nu merită 5 fluturași dacă trebuie neapărat să o compar cu restul cărților (mai degrabă 3-4): nu atinge perfecțiunea cărților anterioare nici ca plot sau dezvoltare a personajelor, nici ca stil, are un stil alert cu care nu suntem obișnuiți și are sens doar pentru că suntem familiari cu universul lui Rowling. Am prevăzut acest lucru și nu am avut așteptări prea mari, astfel că nu am fost dezamăgită de această experiență cum am observat la ceilalți. Chiar dacă nu este o carte propriu-zisă și conține doar elementele esențiale pentru actori, mi-a transmis aceleași trăiri ca restul seriei și am primit ceea ce am cerut: detalii noi despre lumea atât de îndrăgită de mine, o evoluție a personajelor și peripeții noi. 

În concluzie, vă recomand această carte doar în cazul în care puteți pune deoparte toate așteptările și să o priviți ca pe ceea ce este: un script care își atinge valoarea doar în momentul în care este transpus pe scenă și pe care m-aș simți extrem de norocoasă să îl pot urmări. 

Voi ați citit „Harry Potter and The Cursed Child”?
                  – Diana

 

 

 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s