The Queen’s Gambit |o nouă serie Netflix

Gambitul Damei este povestea lui Beth Harmon (Anya Taylor-Joy), o fetiță minune crescută într-un orfelinat după moartea mamei sale. Aceasta descoperă întâmplător șahul și devine pasionată până aproape de obsesie, deși inițial nu cunoaște nimic despre acest joc. Gambitul reprezintă o strategie în șah prin care se sacrifică un pion la începutul jocului pentru a căpăta avantaj în atac, fiind una dintre strategiile preferate de Beth.

Tânăra noastră nu se abate de la nimic pentru a-și atinge scopurile, atitudine care o face extrem de interesantă și interesul ei de cele mai multe ori gravitează în jurul șahului, prin care ea simte că deține controlul și se bucură de starea de bine pe care i-o produce câștigul.

Acțiunea are loc în anii ’60 și o urmărim pe Beth pe parcursul mai multor ani, cum se dezvoltă și devine dintr-o fetiță tăcută și subtirica, într-o femeie în toată splendoarea, care își cunoaște și își folosește atuu-rile. Deși este introvertită, șahul o scoate din cochilie și o face îndrăzneață, curajoasă până la pragul de risc și o aruncă pe căi periculoase care ar produce probleme și ar debusola orice persoană.

Actrița principală este excepțională și interpretează foarte bine rolul, este o plăcere să o urmărești pas cu pas, depășind obstacole și uimind lumea cu talentul ei. Îți transmite cu ușurință pasiunea pentru șah și aștepți parcă să prinzi și tu o frantura din agerimea ei dacă ești suficient de atent.

Serialul are un singur sezon cu 7 episoade de aproximativ o oră fiecare, cu o evoluție treptată a acțiunii și a personajelor, fără a părea grăbită sau forțată. Avem de asemenea parte din când în când de amintiri din primii ani de viață când Beth locuia alături de mama sa și descoperim anumite lucruri care și-au pus amprenta asupra ei. Urmărim relațiile ei cu cei din jur, cu care interacționează des, de la care împrumută anumite obiceiuri, fără a lua în considerare moralitatea și consecințele acestora, de care pur și simplu nu ține cont.

Serialul are la bază cartea cu același nume scrisă de Walter Tevis și apărută în 1963, carte care nu a fost niciodată continuată deoarece autorul a murit la scurt timp după publicare. Chiar mă gândesc să caut cartea la un moment dat, deoarece am citit niște recenzii foarte bune în care era lăudată și sunt curioasă.

6f61442a112c48a11f36c4d8e5b48cf8

Dintre personajele importante: Harry Melling (Harry Potter) este Harry Beltik, Thomas Brodie-Sangster (Game of Thrones, Maze Runner) este Benny Watts, Jacob Fortune-Lloyd (Medici) este D.L. Townes, trei dintre bărbații care o influențează pe Beth în cariera ei și care au avut un rol în viața ei la un moment dat, iar Isla Johnston este cea care o interpretează pe Beth în copilărie.

Recomand cu drag serialul, este unul dintre cele mai bune pe care le-am urmărit în ultima perioadă și deși în momentul în care scriu aceste rânduri încă nu am văzut ultimele 3 episoade, știu deja că îmi doresc o continuare…de care nu cred însă că o să avem parte, dar avem timp să sperăm.

Voi ați văzut seria?

– Diana

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

love yo shelf

books. diversity. really bad puns.

Reads and Thoughts

Shut up! I'm reading!

AlittleofAll

See the world through the eyes of someone else, things and words that inspire me are here for you.

Book my passion

Schimband gandirea iti schimbi viata...

TeaTime with Lilly

let's have a cup of words

Books and Stuff

Blog despre cărți, viață și povești

Three Raven Feathers

Light is easy to love. Show us your darkness.

Substitut

Roman Distopic de L. I. White

World Of Books Web

Blogul unde iubitorii de cărți se întâlnesc

Ring of Gyges

lumea mea

Devoratorul de cărți

A word is dead when it is said,some say.I say it just begins to live that day.

TraVia.Ro

"Înțelepciunea și inteligența Universului iți stau la dispoziție." – Louise L. Hay

A little place of library called home

“The mountains are calling and I must go.” ― John Muir

Bookcaffe

Citesc, pentru că viața mea nu îmi ajunge - Fernando Pessoa

%d blogeri au apreciat: