Miss Peregrine (#1) de Ransom Riggs

Miss Peregrine (Ransom Riggs)
Synopsis:
O insula misterioasă. Un orfelinat abandonat. O stranie colecţie de fotografii.
O tragedie îl aruncă pe tânărul Jacob, în vârstă de doar şaisprezece ani, pe o insula izolată. Aici descoperă ruinele căminului “pentru copii deosebiţi” al domnişoarei Peregrine. Pe măsură de Jacob înaintează pe holurile şi prin dormitoarele parăsite, îşi dă seama că cei care s-au adăpostit cândva acolo au fost mai mult decât deosebiţi. Poate că nu întâmplător au fost trimişi într-un loc uitat de lume. Şi, oricât de bizar ar suna, ar putea fi încă în viaţă. Un roman fascinant, ilustrat cu fotografii tulburătoare, care-i va încânta pe adulţi, pe tineri şi pe toţi cei care vor să se bucure de o aventură în lumea umbrelor.

Părerea mea:
Îmi amintesc perfect ce așteptări aveam când am citit pentru prima dată descrierea acestei cărți: că va fi stranie și scary. Stranie este, însă nu și înfricoșătoare. Când a ajuns la mine m-am îndrăgostit complet de felul în care arată.
Trebuie neapărat să știți cât de frumoasă este această carte. Este plină de poze vechi și ciudate care se potrivesc perfect în poveste și pe lângă asta, avem parte de un design care nu te lasă să te hotărăști dacă este un album antic de poze sau o carte propriu-zisă. Ei bine, este o combinație între cele două. Ador tonurile de alb, negru și gri din această carte și pot spune cu mâna pe inimă că este una dintre cele mai deosebite cărți pe care o am în bibliotecă. La fel de deosebită precum copiii din povestea noastră fantastică.

Personajul principal este Jacob, un tânăr ce are parte de un episod traumatizant în momentul în care bunicul său este ucis de o creatură pe care numai el a putut să o vadă și toți ceilalți cred că a fost un simplu accident. O curiozitate aprigă îl face pe Jacob să pornească în căutarea adevărului și singura persoană care ar putea să îl ajute este Miss Peregrine, despre care află din lucrurile rămase de la bunicul său. Pentru asta este capabil să facă orice, așa că își convinge părinții să îl lase să pornească într-o călătorie de cercetare și aceștia sunt de acord cu condiția ca tatăl său să îl însoțească. Totul pare normal pe insula pe care ajung, până când o întâlnește pe Miss Peregrine și pe copiii de care aceasta are grijă.

 Atât de lin se desfășoară evenimentele, încât la un moment dat te gândești dacă acestea sunt adevărate, deși depășesc cu mult realitatea pe care o cunoaștem noi, iar pozele pe care le conține nu te ajută deloc, deoarece întăresc și mai mult nebuniile la care luăm parte. Autorul susține că nicio poză nu a fost modificată, astfel că te întorci de unde ai pornit și rămâi cu aceleași îndoieli. 

Mi-au plăcut mult personajele, așa ciudate cum sunt, dar pline de farmec. Abilitățile lor dau un surplus de magie cărții și mi-am dorit să aflu mai multe despre trecutul lor, chiar mai mult decât ne este oferit. Sper să primesc toate răspunsurile până la finalul seriei și cu siguranță sunt curioasă de ce o să descopăr în continuare.  

În urma acestei călătorii Jacob primește mai multe decât a cerut inițial: nu numai că află lucruri noi despre bunicul său, dar înțelege de ce se simțea atât de legat de acesta și ce au cei doi în comun. În prezența copiilor începe să se simtă în largul său, mai mult decât a făcut-o vreodată și toate poveștile pe care le-a auzit de la bunicul său capătă dintr-o dată sens.

Această lume creată de Ransom Riggs este plină de mister și colțuri întunecate și fiecare moment petrecut alături de personajele sale mă face să-mi doresc să-mi petrec mai mult timp în preajma lor. Cu siguranță ar fi primit 5 fluturași din 5 dacă ar fi avut o parte mai înfricoșătoare.

Eu v-o recomand cu drag și abia aștept să aud și părerile voastre.
Vreau să mulțumesc frumos Editurii Art pentru această carte și țin să menționez că nu am fost influențată în niciun fel în aprecierea acesteia. Pupici! 

Notă:
Note
4 fluturași din 5

Despre Ransom Riggs:
„I grew up in Florida, went to Kenyon College in Ohio, then film school at USC in LA, where I still live. I write books and screenplays, blog daily for mentalfloss.com, and make short films.

Miss Peregrine’s Home for Peculiar Children is my first novel. I’m really excited about it – it was challenging and rewarding and I hope people like it. If you read that and like the found photographs in it, you might be interested in a book comprised entirely of found photographs that I have coming out January 2012 from HarperCollins. It’s called Talking Pictures. You can find sneak peeks by doing a search for „mental floss talking pictures” (I included a number of images in blogs there) and I made a kinda-sorta book trailer for it, which is on my youtube page: youtube.com/ransriggs.

Also, watch out for a Miss Peregrine book trailer, which I’m working on right now! I get to go to Belgium and film inside creepy abandoned chateaus, which I’m *really* looking forward to.”

 

Lasă un comentariu

Cristina Boncea

Scriitoare, consilier pentru dezvoltare personală și psihoterapeut integrativ în devenire.

Reads and Thoughts

Shut up! I'm reading!

AlittleofAll

See the world through the eyes of someone else, things and words that inspire me are here for you.

Book my passion

Schimbând gândirea îți schimbi viața...

TeaTime with Lilly

let's have a cup of words

Books and Stuff

Blog despre cărți, viață și povești

Three Raven Feathers

Light is easy to love. Show us your darkness.

Substitut

Roman Distopic de L. I. White

World Of Books Web

Blogul unde iubitorii de cărți se întâlnesc

Ring of Gyges

lumea mea

Devoratorul de cărți

A word is dead when it is said,some say.I say it just begins to live that day.

TraVia.Ro

"Înțelepciunea și inteligența Universului iți stau la dispoziție." – Louise L. Hay

A little place of library called home

“The mountains are calling and I must go.” ― John Muir

Bookcaffe

Citesc, pentru că viața mea nu îmi ajunge - Fernando Pessoa